Tips voor broze botten

In dit artikel gaan we kijken wat botgezondheid is, geven we je tips voor broze botten en we schrijven over de nieuwste wetenschap.

WAT ZIJN BOTTEN EN WAT IS BOTGEZONDHEID?

Botten geven ons lichaam structuur en ondersteuning, ze maken onze bewegingen mogelijk – heel fijn! – en bieden bescherming aan onze organen. Onze botten slaan calcium uit de voeding op en geven dit weer aan de bloedbaan af als het lichaam dit nodig heeft. De meeste bloedcellen van het lichaam worden geproduceerd in het zachte midden van het bot.

Botten bestaan ​​uit harde en zachte weefselcomponenten. De taaie buitenste laag staat bekend als corticaal bot, terwijl de sponsachtige binnenkant bekend staat als trabeculair bot.

Er zijn verschillende soorten botcellen: osteoblasten, osteocyten en osteoclasten. Deze zorgen voor de groei en regeneratie van bot gedurende het hele leven van een persoon.

Het hele bot wordt ondersteund door een matrix van een eiwit in combinatie met andere organische stoffen. Als geheel staat dit bekend als de osteoïde. Botten worden gevormd wanneer de osteoïde zich bindt met calciumfosfaat, dat uithardt tot een harde substantie.

Vanaf onze geboorte wordt het skelet gemaakt door continue botvorming. Dit proces staat bekend als botmodellering en stopt over het algemeen als we volwassen zijn.

Wanneer de botten volledig zijn gevormd, ondergaan ze een continu proces van aanvulling. Het lichaam reinigt oude cellen en creëert nieuwe – dus het is o zo belangrijk dat hiervoor voldoende voedingsstoffen zijn – om de massa van de botten te behouden.

Als je botgezondheid wordt aangetast, kan dit je vatbaarder maken voor breuken en andere ongemakkelijke botaandoeningen.

bewegen tijdens `n heerlijke strandwandeling

BEN JIJ BEZORGD OVER DE GEZONDHEID VAN JE BOTTEN?

Dat kan want veel mensen zijn hier bezorgd over. Ouderen maken zich zorgen over de gezondheid van de botten omdat botten zwakker worden naarmate we ouder worden en dus bang zijn voor breuken.

Maar ook jongeren, vooral jongens en meisjes die niet kijken naar welke voeding ze eten of soms ook geen geld hebben voor gezond eten. Jonge mensen maken zich soms heel druk over hun lijn en dat gaat niet altijd gepaard met genoeg nutritionele voeding. Vrouwen van rond de 50 die in hun menopauze komen zijn ook gevoelig voor brozere botten en proberen hier vaak wat aan te doen.

WAT KUN JE DOEN OM JE BOTTEN GEZOND TE HOUDEN?

Er zijn verschillende beproefde manieren om uw botgezondheid te ondersteunen, die allemaal gericht zijn op het maken van gezonde levensstijlkeuzes.

LEKKER ACTIEF ZIJN

Als je niet genoeg beweegt, kunnen je spieren en botten kracht verliezen. Actief zijn is vooral belangrijk voor oudere mensen omdat ze het meeste risico lopen op botgerelateerde aandoeningen.

VOLDOENDE CALCIUM IS BELANGRIJK

Calcium is essentieel voor het behoud van botsterkte. Als je niet genoeg calcium binnenkrijgt, loop je het risico zwakkere botten te ontwikkelen. Goede bronnen van calcium zijn zuivelproducten zoals melk en kaas. Sojabonen, noten en diverse andere alternatieven zijn beschikbaar voor veganisten.

EEN GEZOND GEWICHT

Zowel ondergewicht als overgewicht kunnen leiden tot verzwakte botten en het risico op botbreuken vergroten.

botontkalking

Voor meer info kun je ons bereiken per mail of per telefoon en klik hier voor onze shop. Liefs, Debby Joannes