De spiegel van je gezondheid= je huid

Het licht aan je lengte hoor maar je huid een oppervlakte tussen de 1,2 en 2,3 m2. Het totale gewicht is ongeveer 16% van het lichaamsgewicht en daarmee is je huid toch echt je grootste orgaan. Hoe je huid er uitziet kan sterk variëren. De kleur, dikte, vetheid, etc. is voor iedereen anders.

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen die in verschillende gebieden van het lichaam kleine verschillen kunnen vertonen. De huid bestaat uit drie lagen:

  • de epidermis of opperhuid;
  • de dermis of lederhuid;
  • de hypodermis of onderhuid.

COLLAGEEN & ELASTINE

De structuurgevende eiwitten van ons lichaam zijn collageen en elastine. Collageen is de lijmvormende eiwitstof die een hoofdbestanddeel (70%) van het bindweefsel is in het lichaam. Collageen komt overal in het lichaam voor maar voornamelijk in de huid, haar en nagels, bloedvaten, de botten en het kraakbeen. Collageen is verantwoordelijk voor stevigheid, elasticiteit en het vernieuwingsproces van de huid. Na je 25ste je collageenproductie af, hierdoor veroudert de huid en krijg je helaas wat veroudering, wat rimpels.

Vitamine C is verantwoordelijk voor de productie van collageen. Bloedvaten bestaan net als de huid voor 70% uit collageen. Dit verklaart het belang van vitamine C tegen huidveroudering.

FUNCTIES VAN JE HUID

•     vormt een beschermende laag zodat onze lichaamsvloeistoffen niet naar buiten toe verloren gaan en tegen het binnendringen van o.a. bacteriën, virussen en schimmels;

•     biedt bescherming tegen UV-straIing. Deze straling kan het DNA van de cellen beschadigen, wat het afsterven van de cellen bespoedigt of waardoor een maligne ontaarding van de cellen kan optreden (huidtumoren);

•     biedt bescherming tegen chemische invloeden;

•     biedt bescherming tegen mechanische belastingen door het vormen van een dikke laag (bijvoorbeeld je voetzolen);

•     controleert en reguleert in samenwerking met het centrale zenuwstelsel je lichaamstemperatuur;

•     geeft informatie van vele receptoren door aan je centrale zenuwstelsel over mechanische, thermische en chemische invloeden waaraan je huid en daarmee je lichaam worden blootgesteld;

•     vormt huidaanhangsels als haren, nagels en stoffen als talg en zweet.

Collageen en elastine zijn structuurgevende eiwitten. Zowel collageen als elastine zijn daarom nauw betrokken bij de opbouw van celwanden in de huid. Voor een gezonde rimpelloze en glanzende huid kan men het beste een supplement nemen dat zorgt voor een goede synthese van het collageen en elastine. Samen met vitamine C, als essentiële cofactor bij de collageensynthese. Het zorgt voor stabilisatie van collageen en beschermt tegen de afbraak van collageen door oxidatieve stress.

HUIDPROBLEMEN

Er zijn talloze huidproblemen te bespreken, deze kunnen een gevolg zijn van voeding, stress, leefwijze etc. Voldoende slaap, stress uitbannen, gezonde voeding is een aanrader als je huid onrustig is. Maar er zijn meer tips and tricks. Mocht je hierover meer willen weten neem dan contact met ons op want ik informeer je hierover graag.

Liefs, Debby Joannes
Orthomoleculair Therapeut