De Menopauze chaos

Verward gevoel, handleiding kwijt?

Stel je voor: je lichaam is normaal gesproken een goed geoliede machine, maar opeens lijkt het alsof handleiding kwijt is. Alles voelt in de war en het is één grote chaos. Als dat je bekend voorkomt, dan zou het zomaar kunnen dat je in de menopauze zit!!

De menopauze voelt vaak alsof je lichaam compleet in de war is. Plotseling gebeuren er allerlei gekke dingen:

  • Opvliegers: Je staat in de supermarkt en ineens voelt het alsof je midden in de Sahara staat, met zweetdruppels die langs je gezicht rollen. Ja, dat zijn opvliegers voor je.
  • Nachtelijk zweten: Je denkt dat je in bed ligt, maar je lijkt eerder op een nachtwaker in een sauna. Wakker worden in een doorweekte pyjama? Check.
  • Onregelmatige menstruatie: Je menstruatie lijkt te beslissen om onvoorspelbaar op te komen dagen, als een gast die steeds zonder uitnodiging opduikt.
  • Stemmingswisselingen: Van superblij naar superboos in een nanoseconde? Het lijkt wel een achtbaan zonder veiligheidsbeugel.
  • Gewichtstoename: Hallo, extra kilootjes! Het lijkt wel alsof die lekkere snacks ineens dubbel zo hard aankomen.
  • Droge huid en haar: Je huid voelt aan als de Sahara en je haar lijkt meer op stro dan op je vroegere glanzende lokken.
  • Vaginale droogheid: Tja, dit maakt de dingen beneden soms een beetje ongemakkelijk, vooral tijdens intieme momenten.
  • Brain fog: Opeens vergeet je waar je de sleutels hebt gelaten, weer. Het voelt alsof je hoofd vol mist zit.

Na je 40ste is het extra belangrijk goed voor je lichaam te zorgen!

Vaak denken we dat de klachten erbij horen, die nemen we voor lief..maar is dat zo? Kunnen we er iets aan doen? Dus oké, genoeg over de enorme chaos. Hoe pak je die menopauze aan? Hiervoor hebben we een toolkit!

Dus hoe pakken we het aan: TOOLKIT waarmee je je klachten aanpakt

Zie de toolkit als een doosje waarin jij de tools stopt die voor jou haalbaar zijn en waar jij baat bij hebt. En iedere vrouw heeft het recht om te weten wat er speelt, wat de oplossing zou kunnen zijn om vervolgens zelf te kunnen beslissen wat ze eraan wil doen, dus wat kan je doen?

Een van de meest besproken oplossingen is Hormoonvervangingstherapie (HRT).

Dit kan helpen om je hormonen weer een beetje in balans te krijgen en je symptomen te verlichten maar brengt ook risico’s met zich mee. Daarom is het advies om eerst met je arts te bespreken of dit voor jou een goede optie is.

Eet gezond en gebalanceerd

Veel vezels, groenten, fruit, mager eiwit en gezonde vetten te eten. Probeer bewerkte voeding en suiker te vermijden en eet lekker vers en zo puur mogelijk.

Intermittend fasting

Dit betekent dat je een deel van de dag niet eet en je maaltijden in een korter tijdsbestek plant. Bijvoorbeeld, je eet alleen tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds. Dit kan helpen bij gewichtsbeheersing en het verbeteren van je energieniveaus.

Beweeg regelmatig

Het is enorm belangrijk om actief te blijven. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, een dagelijkse wandeling, yoga of lichte krachttraining kan al een groot verschil maken.

Supplementen

Supplementen zijn er alleen om goede voeding aan te vullen. Ter ondersteuning tijdens de menopauze zijn de volgende supplementen goed:

  • omega-3 vetzuren
  • vitamine D
  • magnesium
  • collageen (proteïnen met het juiste aminozuurprofiel)
  • creatine (spieropbouw)

Stressmanagement

Het is belangrijk om manieren te vinden om met stress om te gaan, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of gewoon tijd maken voor dingen die je leuk vindt en waar je ontspannen van wordt.

Slaap

Slaap is als een magische resetknop voor je lichaam, vooral tijdens de menopauze. Hier is waarom slaap zo belangrijk is en wat het voor je kan doen:

  1. Herstel en Opladen: Net zoals je telefoon moet opladen, moet jouw lichaam dat ook. Een goede nachtrust helpt je lichaam om te herstellen van de dag en nieuwe energie op te doen voor morgen.
  2. Hormoonbalans: Tijdens je slaap worden veel hormonen gereguleerd. Dit is superbelangrijk tijdens de menopauze, want je hormonen zijn al flink in de war. Voldoende slaap kan helpen om die hormonen een beetje in balans te houden.
  3. Stemmingsbooster: Als je goed slaapt, voel je je overdag meestal vrolijker en minder prikkelbaar. Het helpt om die stemmingswisselingen een beetje in toom te houden, waardoor je je meer jezelf voelt.
  4. Gezonde huid: Terwijl je slaapt, werkt je lichaam hard aan het herstellen van je huid. Dat betekent minder kans op een droge huid en meer kans op een stralende look.
  5. Gewichtsbeheersing: Goed slapen helpt ook bij het handhaven van een gezond gewicht. Als je niet genoeg slaapt, kun je sneller aankomen, vooral tijdens de menopauze.
  6. Geheugen en Concentratie: Slaap helpt je hersenen om herinneringen op te slaan en beter te functioneren. Dus, als je goed slaapt, is de kans kleiner dat je vergeet waar je je sleutels hebt gelaten!

Dus, waarom is slaap belangrijk tijdens de menopauze? Omdat het je helpt om je beter te voelen, zowel fysiek als mentaal. Het is net als een kleine vakantie voor je lichaam elke nacht. Zorg ervoor dat je een comfortabele slaapomgeving hebt, probeer een regelmatig slaapritme aan te houden, en vermijd cafeïne en schermen vlak voor het slapengaan. Zo geef je jezelf de beste kans om die broodnodige uurtjes te pakken en de menopauze een stukje makkelijker te maken.

Het blijft jouw keuze

HRT, het toevoegen van oestrogeen en progesteron is een persoonlijke keuze in overleg met je arts en/ of een andere deskundige. Misschien wil je het wel proberen, of misschien zoek je liever naar een combinatie van de overige bovenstaande  oplossingen. Het belangrijkste is dat jij degene bent die de beslissing neemt over wat het beste voor jou is.

Dus, voel je niet alleen in deze chaotische tijd. Praat met je huisarts, een deskundige, zoek steun bij vrienden of familie, en onthoud dat het helemaal oké is om hulp te vragen. Je lichaam mag aanvoelen als een chaos maar de controle heb je zelf!

Heb je vragen laat het me weten want dan beantwoord ik ze graag! Liefs, Debby