Inflammatie is drama maar wat doe je eraan

Wat is Inflammatie en hoe kun je het Verminderen?

Iedereen weet dat als je jezelf snijdt, de wond rood en gezwollen wordt. Dit is een teken van inflammatie. Maar wat is inflammatie eigenlijk en hoe voorkom je het?

Wat is Inflammatie?

Inflammatie is de eerste reactie van je immuunsysteem op een beschadiging of infectie. Denk aan een insectenbeet, een snijwond, of een infectie. Het gebied wordt rood, gezwollen en soms pijnlijk. Een beetje inflammatie is goed, het helpt ons te beschermen. Maar als het niet goed wordt behandeld of op de verkeerde plek plaatsvindt, kan het schadelijk worden.

Waarom is Inflammatie Belangrijk?

Ons immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke dingen zoals bacteriën en virussen. Inflammatie is een essentieel onderdeel van dit systeem. Maar, te veel inflammatie kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals artritis, diabetes type 1, en multiple sclerose (MS).

Chronische Inflammatie

Chronische inflammatie kan ook bijdragen aan veel voorkomende ziekten zoals hartziekten, obesitas, diabetes type 2, en dementie. Het is belangrijk om deze inflammatie te verminderen om je lichaam gezond te houden en te voorkomen dat het zichzelf aanvalt.

Inflammatie en Ziekten

Er worden vaak meerdere ziekten gerelateerd aan hoge niveaus van inflammatie in het lichaam zoals onder andere: Artritis, MS, en Diabetes type 1. Ook hartfalen want inflammatie kan zich volgens onderzoek ophopen in de bloedvaten, waardoor ze vernauwd raken en het risico op hartziekten toeneemt. Als je Diabetes type 2 hebt dan kan teveel inflammatie ervoor zorgen dat wonden niet goed genezen.

De vicieuze cirkel tussen obesitas en Inflammatie

Wist je dat obesitas voor laaggradige inflammatie kan zorgen? Dat betekent dat je vetweefsel constant een beetje ontstoken is, zonder dat je het misschien door hebt. Hoe werkt dat? Als je veel vetweefsel hebt, kan dit erg gevoelig zijn voor ontstekingen. Deze stille, laaggradige ontstekingen kunnen op de lange termijn schadelijk zijn. Het is dus belangrijk om overtollig vet kwijt te raken om inflammatie te verminderen. Inflammatie kan overal in je lichaam voorkomen, en als je obesitas hebt, kan dit leiden tot het langzaam verdwijnen van spierweefsel. Dit gebrek aan spierweefsel is slecht voor je gezondheid. Hoewel inflammatie op zichzelf niet direct voor obesitas zorgt, kan meer vet leiden tot meer inflammatie. Het is een vicieuze cirkel!

Inflammatie en Insulineresistentie

Te veel inflammatie kan insulineresistentie veroorzaken. Dit betekent dat je lichaam minder goed reageert op insuline, wat je metabolisme in de war brengt. Je suikers, vetten en koolhydraten worden niet meer goed verwerkt.

Wanneer je lichaam merkt dat er iets mis is in je vetweefsel, stuurt het “troepen” (macrofagen) om te helpen. Deze cellen veroorzaken inflammatie om je te beschermen, maar blijven vaak ‘hangen’, wat het probleem erger maakt. Onderzoek toont aan dat mensen met veel vetweefsel meer kans hebben op ziekten zoals onder andere een vetlever, hartziekten omdat hun lichaam in een constante staat van inflammatie verkeert.

Verlies van Spierweefsel bij Ouderen

Als we ouder worden, verliezen we spiermassa. Inflammatie speelt hier ook een rol in. Het is alsof inflammatie langzaam je spierweefsel wegvreet. Dit probleem is nog ernstiger bij mensen met obesitas, omdat hun spieren al onder druk staan door de extra ontstekingen.

Anti-Aging en Inflammatie

Inflammatie – vooral laaggradige, sluimerende ontstekingen – speelt een belangrijke rol in het verouderingsproces. Factoren zoals onder andere dieet, lichaamsbeweging, slaap, stress beïnvloeden allemaal de mate van inflammatie in je lichaam.

Hoe Verminder Je Inflammatie?

  • Beweging: Regelmatig sporten helpt om inflammatie te verminderen.
  • Slaap: zorg voor voldoende slaap
  • Stress: probeer stress te verminderen.
  • Voedingstips
  • Extra vierge olijfolie: Helpt inflammatie te verminderen.
  • Omega 3: Vooral EPA en DHA uit vis zijn goed.
  • Vezels en groenten: Meer plantaardige voeding kan helpen.
  • Noten
  • Vitaminen en micronutriënten: Zoals vitamine C en E, omega 3 met EPA + DHA

Conclusie

Normale inflammatie is essentieel voor je gezondheid, maar te veel inflammatie kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Door een gezonde levensstijl te volgen met de juiste voeding, voldoende beweging, en stressmanagement, kun je inflammatie verminderen en je algehele gezondheid verbeteren.

Science en bronnen

Lees hier om ‘The science of fatty acids and inflammation’ te lezen.
Lees hier het artikel Obesity: A Chronic Low-Grade Inflammation and Its Markers

Heb je vragen en/of opmerkingen over inflammatie stuur me dan even een mailtje: debby@fitmetdeb.nl

Debby Joannes Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut