Je immuunsysteem heeft balans nodig

Waarom niet zal je waarschijnlijk denken? Omdat balans/ peace  de key is voor je immuunsysteem! Maar hoe dan? Door de drie belangrijkste factoren aan te pakken voeding, stress en slaap.

De ontwikkeling van het immuunsysteem

Bij de geboorte is het immuunsysteem van een baby nog niet volledig ontwikkeld. Tijdens de bevalling, vooral bij een natuurlijke geboorte, neemt een baby bacteriën en andere micro-organismen mee van de moeder, vooral uit haar darm- en vaginale microbioom. Deze microben spelen een cruciale rol in het opbouwen van het immuunsysteem van de baby. Ze koloniseren de darmen van de baby en helpen een gezond evenwicht aan te brengen in het microbioom, wat een basis legt voor een goed functionerend immuunsysteem.

De eerste paar jaar na de geboorte ontwikkelen de immuuncellen van de baby zich door blootstelling aan verschillende bacteriën, virussen en andere microben uit de omgeving. Deze blootstelling traint het immuunsysteem om ziekteverwekkers te herkennen en adequaat te reageren zonder te overreageren. Vooral de bacteriën in de darmen – vaak aangeduid als “goede bacteriën” – spelen hierbij een belangrijke rol. Ze communiceren met het immuunsysteem en helpen het zich te ontwikkelen door ontstekingen te reguleren en “peacekeeping” cellen te vormen. Dit proces helpt het immuunsysteem om te leren wanneer het actief moet zijn en wanneer het juist in rust moet blijven.

Daarnaast speelt voeding een belangrijke rol in de ontwikkeling van het immuunsysteem. Moedermelk bevat bijvoorbeeld antilichamen en andere immunologische bestanddelen die de baby beschermen en het immuunsysteem versterken. Naarmate de baby ouder wordt en begint met vaste voeding, stimuleren vezels en gefermenteerde producten in het dieet de aanmaak van bepaalde vetzuren, zoals butyraat, die het immuunsysteem ondersteunen en de darmgezondheid verbeteren.

Kortom, de eerste paar jaar na de geboorte zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een gezond en gebalanceerd immuunsysteem, waarbij het microbioom, voeding, en blootstelling aan de omgeving samen bijdragen aan de training en stabilisatie van het immuunsysteem.

Waar zit het immuunsysteem in je lichaam?

De verdediging van het immuunsysteem vindt plaats in verschillende delen van het lichaam:

Darmen: Hier bevindt zich een groot deel van het immuunsysteem, waar “goede” bacteriën helpen ziekteverwekkers buiten te houden en het immuunsysteem te trainen.

Bloed: Immuuncellen circuleren via het bloed om snel op infecties te kunnen reageren.

Lymfestelsel: Dit netwerk van lymfeklieren en -vaten helpt bij het opsporen en verwijderen van ziekteverwekkers.

Organen: Organen zoals de huid, lever en milt spelen een rol in de bescherming tegen infecties en het filteren van schadelijke stoffen.

Deze onderdelen werken samen om het lichaam te verdedigen tegen indringers en om infecties snel te herkennen en aan te pakken.

Dus waarom juist niet het immuunsysteem boosten?

De balans (of “peace”) binnen je immuunsysteem is essentieel. Je systeem moet wel actief zijn bij o.a. infecties, maar moet niet teveel geboost worden, juist niet voortdurend aan staan. Als het constant actief is, bijvoorbeeld door stress, voeding of andere invloeden, kan dit leiden tot chronische ontstekingen die schadelijk zijn voor het lichaam en kunnen bijdragen aan veroudering en mentale gezondheidsproblemen.

Hoe houden we die rust, die balans?

Om het immuunsysteem gezond en rustig te houden, zijn bepaalde dingen nuttig:

Voeding

Eet gevarieerd, met veel groenten, fruit, vezels en gefermenteerde voeding. Dit ondersteunt en voedt de goede bacteriën, je darmgezondheid en helpt ontstekingen te verminderen.

Stressvermindering

Te veel stress kan het immuunsysteem overbelasten. Maar stress verlagen is niet altijd simpel. Toch kunnen onder andere ontspannings en ademhalingstechnieken je hierbij wel helpen.

Slaap

Slaap is essentieel voor een gezond immuunsysteem, omdat je lichaam de tijd heeft om zich te herstellen en je immuunsysteem in balans te houden. Tijdens de slaap worden de natural killer cells – een type immuuncel dat geïnfecteerde en abnormale cellen vernietigt – actiever. Deze cellen hebben een cruciale rol in het bestrijden van virussen en kankercellen. In de nacht krijgt het immuunsysteem als het ware een “opruimtijd” waarin deze cellen effectiever kunnen werken zonder de verstoringen die het overdag ervaart. Daardoor helpt voldoende slaap om infecties te voorkomen en het immuunsysteem sterk te houden.

Kortom

Samengevat helpt een gebalanceerd immuunsysteem ons gezond te blijven en voorkomt het een overmatige immuunreactie die schadelijk kan zijn.

Heb je opmerkingen en/ of vragen, laat het me weten: debby@zzazen.com of debby@fitmetdeb.nl
Liefs, Debby