Dopamine, oestrogeen en wilskracht werken samen!

Oké, dus laten we het hebben over dopamine, oestrogeen en waarom ze met elkaar te maken hebben, vooral in relatie tot de dirigent, het regelsysteem van je brein, de frontale kwabben van je hersenen!

Wat is dopamine?

Dus, dopamine is als een soort feel-good stofje in je hersenen. Het is verantwoordelijk voor dat gevoel van plezier en beloning. Telkens wanneer je iets leuks doet, zoals een lekker stuk chocolade eten of een knuffel krijgen, komt er dopamine vrij in je hersenen en voel je je blij en voldaan.

En wat is de relatie tussen dopamine en oestrogeen?

Nu, hier komt oestrogeen om de hoek kijken. Oestrogeen is een hormoon dat vooral geassocieerd wordt met vrouwelijke kenmerken en de menstruatiecyclus. Maar wist je dat oestrogeen ook invloed heeft op je dopamine niveaus? Het blijkt dat oestrogeen de productie en het gebruik van dopamine in je hersenen kan beïnvloeden.

Je frontale kwabben

Nu, waar komen die frontale kwabben in beeld? Wel, de frontale kwabben zijn het gedeelte van je hersenen dat verantwoordelijk is voor dingen zoals planning, besluitvorming en het reguleren van emoties. En raad eens wat? Oestrogeen en dopamine hebben invloed op hoe goed je frontale kwabben werken!

Je brein werkt beter in de oestrogeen fase van je cyclus

Dus, hier komt het interessante gedeelte: in de eerste twee weken van je menstruatiecyclus, wanneer je oestrogeen niveaus hoog zijn, kunnen je frontale kwabben beter werken. En omdat oestrogeen ook invloed heeft op je dopamine niveaus, kan dit betekenen dat je je beter kunt concentreren, sneller kunt denken en over het algemeen beter kunt presteren tijdens die eerste twee weken.

Plan je presentatie, je performance in de eerste helft van je cyclus

Dus als je merkt dat je extra scherp bent en de wereld aankan in de eerste helft van je cyclus, dan is dat waarschijnlijk dankzij de magische combinatie van oestrogeen, dopamine en je frontale kwabben die samenwerken als een goed geoliede machine!

Tip

Heb je een belangrijke presentatie, tentamen of performance en kun je de datum zelf plannen, doe dit dan in de eerste helft van je cyclus😊.

Liefs, Debby Joannes