Slapen is als een vliegtuig dat gaat landen, het begint met een goede voorbereiding!

Slaap is helaas niet zo simpel als een lamp aan- of uitdoen. Het is eerder als een vliegtuig dat gaat landen: het begint met een goede voorbereiding en klaarmaken. Maar hoe pak je dat aan?

Hier zijn een paar makkelijke manieren om je voor te bereiden op een goede nachtrust:

  1. Routine: Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zodat je lichaam weet wat het kan verwachten. Je brein houdt daarvan.
  2. Ontspanning: Maak je slaapkamer rustig en gezellig, zonder felle lichten of lawaai. Doe wat kalmerende activiteiten zoals lezen of luisteren naar rustige muziek voordat je gaat slapen.
  3. Vermijd stimulerende middelen: Probeer cafeïne en suikerhoudende drankjes te vermijden, vooral voordat je gaat slapen. Ze kunnen je wakker houden op een moment dat je net probeert te ontspannen.
  4. Beweeg overdag: Door overdag actief te zijn, geef je je lichaam de kans om ’s nachts beter te rusten. Maar doe geen intensieve workouts vlak voor het slapengaan, dat kan je juist wakker houden.
  5. Let op met technologie: Beperk het gebruik van smartphones, tablets en computers voor het slapengaan. Het blauwe licht kan je hersenen vertellen dat het nog steeds dag is, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen.
  6. Ontspanningsoefeningen: Probeer ademhalingsoefeningen of simpele stretch-oefeningen om je te helpen ontspannen en tot rust te komen voordat je gaat slapen.
  7. Probeer niet te eten net voordat je gaat slapen  Als je te veel eet vlak voor het slapengaan, kan dat je spijsvertering verstoren en het moeilijker maken om in slaap te vallen. Geef je lichaam minstens een paar uur de tijd om het voedsel te verteren voordat je naar bed gaat. Zo geef je je spijsvertering de kans om te ontspannen en kun je hopelijk beter slapen.

Dus, net als bij een vliegtuig, begint een goede landing met een goede voorbereiding. Neem de tijd om te ontspannen en je lichaam zal je belonen met een goede nachtrust!

Liefs, Debby