The ‘big six’ voor een gezonder fysiek en metaal leven

Wat doen ’the big six’?

The big 6, we bedoelen hiermee de 6 pijlers die een enorme positieve invloed hebben op zowel je mentale als fysieke gezondheid. Dit zijn belangrijke stappen om een gezonde levensstijl te bevorderen en je welzijn te optimaliseren. Door iedere dag op de 6 pijlers te letten creëer je een beter milieu voor je brein. Dat draagt weer bij aan een positievere mindset onder bepaalde omstandigheden.

Emoties en de 6 pijlers

Bepaalde emoties kun je beter onder controle houden als je dagelijks bezig bent met deze 6 pijlers. Je zorgt dat je brein en je zenuwstelsel weer aan hun belangrijkste taak toekomen, namelijk aan: voorspellen. Het gevolg is dat je je hele systeem verschuift naar een positiever effect . Als er een stress situatie ontstaat kun je daar beter mee omgaan. Je hebt dan meer power en body om te kunnen dealen met allerlei omstandigheden die op je pad komen.

Helder, maar wat zijn die big 6?

1. Voldoende slaap

Zorg ervoor dat je voldoende kwaliteitsslaap krijgt, idealiter tussen 6 en 8 uur per nacht. Tieners en jonge kinderen hebben mogelijk meer slaap nodig, dus laat ze zoveel slapen als ze willen om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen.

2. Beweging

Streef naar minstens een uur per dag van enige vorm van lichamelijke activiteit, zoals wandelen, gewichtheffen, hardlopen of fietsen. Verhoog je hartslag en ademhaling om je algehele gezondheid te verbeteren en je energieniveau te verhogen.

3. Zonlicht

Zoek zonlicht in je dagelijkse routine, bij voorkeur ’s ochtends voordat de zon opkomt. Dit kan helpen bij het reguleren van je biologische klok en het verbeteren van je stemming. Niet alleen zonlicht is goed voor je biologische klok maar ook avondlicht is goed voor je circadiaans ritme. Als dit ritme goed zit dan slaap je ook sowieso beter.

4. Voeding

Ja duh, we weten wel dat groenten, fruit, onbewerkte voeding belangrijk zijn. Maar het punt is: zijn we in staat om ons eetgedrag aan te passen. Neem je de tijd om je lunch de avond tevoren te ‘preppen’ zodat je in ieder geval die gezonde hap naar binnen krijgt of is het toch lastig om de verleiding te weerstaan iets lekkers te halen als al je collega’s dat doen? Want ook je omgeving speelt hierin een belangrijke rol. Als dit 75-80% van de dagen goed gaat kun je in het weekend de touwtjes lekker wat meer laten vieren:).

5. Sociale verbinding

Sociale interacties zijn volgens studies ook een hele belangrijke factor, zowel online als in het echte leven, met vrienden en familie. Pas je interacties aan je persoonlijkheid aan, of je nu meer introvert of extravert bent, maar het zoeken van sociale verbindingen is goed voor emotionele steun en welzijn.

6. Drink veel water

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om je lichaam goed gehydrateerd te houden. Dit is essentieel voor je algehele gezondheid en welzijn.

Welke supplementen neem je dagelijks?

Deze vraag krijg ik vaak! In eerste instantie gaat het om ‘THE BIG 6’. Als je deze op orde brengt dan kan het goed zijn om je lichaam aanvulling te geven met de juiste stofjes voor jou. Dus door je blootstelling aan licht, zonneschijn, beweging, voeding, stressmodulatie, sociale relaties, vorm je de basis van geestelijke gezondheid, lichamelijke gezondheid en prestaties. Suppletie vormt die basis niet maar kan er zeker wel aan bijdragen!

Conclusie

Als je bovenstaande 6 pijlers integreert in je dagelijks leven, zul je waarschijnlijk merken dat je fysieke en mentale gezondheid verbetert voor een beter leven.

Contact

Wil je meer weten? Stuur me dan even een berichtje: debby@zzazen.com of debby@fitmetdeb.nl
Liefs, Debby Joannes Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut