Het land van de eeuwige glimlach, SAWADEE KA!

Het paradijs ontdekken in het land van eeuwige glimlach, sawadee ka!

Zodra de deur van de ‘kist’ opengaat ruik ik de voor mij o zo bekende geur en wordt ik bedwelmd door een emotioneel ‘home’ gevoel, we zijn ’thuis’! Ik ben zo blij dat ik weer een stap op Thaise bodem kan zetten! Sawadee ka! Met een grote glimlach worden we verwelkomd door het grondpersoneel op Subvarnabhumi, Bangkok International Airport. Bangkok, mijn favoriete stad in Azië, een énorme energieke stad die ondanks de hectiek toch een wonderlijke serene rust uitstraalt.

Wat maakt het land van de eeuwige glimlach nou zo fijn? Is het ‘livin life on flipflops’? Is het ’the easy life’ of is het ‘just another day in paradise? Say no more, het klinkt goed en natuurlijk is het heerlijk om op je slippertjes te lopen, licht te reizen, je was naar de laundry te brengen en iedere keer weer een mooi nieuw paradijsje in Thailand te ontdekken, zaalig! De oorzaak van mijn ‘home’ gevoel is echter de Thai people, de warmte van de Thai die het altijd, no matter what, voor elkaar krijgen je een welkom gevoel te geven, te glimlachen en te willen delen met elkaar! Om maar te zwijgen over hun kookkunsten en creativiteit, GOSHHHH I LOVE IT!

Hartverwarmend denk ik terug aan een warme avond jaren geleden op een strandje op Samui, een eilandje ten zuidoosten van Bangkok.

Met onze gedachten op nul, turend over de zee en genietend van het rustgevende geluid van de golven en een heldere sterrenhemel lagen wij op loungebedjes, bij onze favoriete bamboo strandbar, mee te neuriën met Bob Marley die uit de boxen klonk. Een klein schattig vissersbootje kwam aanvaren VOL met de lekkerste net gevangen vis. De visser van het bootje werd luid en overtuigd begroet door de Thai die achter het barretje werkten. Met veel gelach en geroep werd hij binnengehaald! In no time werd de vis uit het bootje gehaald en lag de vis te grillen op een in een oud olievat gemaakt vuurtje. Van een afstandje lagen wij te kijken naar dit mooie, warme tafereel totdat de visser ons zag en riep: “pheuxn (vrienden), join us!” Met de voetjes in het zand zijn wij ‘aangeschoven’ en hebben we de meest lekkere vis èver gegeten, aroy mak maa (= heel lekker)! Het werd een avond om nooit te vergeten!

Maar wat is nu mooiste plekje van het land van de glimlach? Nou, eigenlijk vind ik dat ieder plekje iets bijzonders op zich heeft. Van Chiang Rai, Pai, Chiang Mai, Krabi, Railey, Kanchanaburi, Isan, Lanta, Bangkok, Hua Hin, Samui, Chang, Samet tot Samui, Ko Tao of de Full Moon happenings op Phangan. Er zijn nog veel authentieke plekken maar ook veel erg toeristsche maar òveral lachen de mensen, zijn ze warm en is het eten AROY MAK MAAAA!

Ik ben erg benieuwd wat jouw favoriete plek in Thailand is, kan niet wachten om weer te gaan!

Liefs,

Debby